Versota valoa elämääsi!

Ihania elinvoimaa pursuavia uuden elämänalkuja, versoja, on helppo kasvattaa ihan keittiön ikkunalla ja samalla lisätä runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja ruokavalioon.

Versotus on mainio tapa aloittaa uusi kasvukausi ja ottaa ns. varaslähtö, koska niitä voi kasvattaa jo talvellakin. Versottaminen on nimensä mukaisesti siementen kasvattamista niin, että niistä kasvaa esille vihreä varsi sekä sirkkalehtiä – eli siis verso. Yleisimmin ne syödään 5-10 cm korkuisina, jolloin niiden maku ja ravintoaineet ovat parhaimmillaan. Versot piristävät perusruokaa ja tuovat uutta potkua leivän päälle!

Versottaminen on edullinen ja lisäksi ekologinen tapa lisätä vihreää voimaa ruokavalioon.

Versotetun siemenen ravintoarvo on moninkertainen ja samalla sen ravintoaineet osakseen sulavat niin, että elimistö pystyy paremmin ja laajemmin hyödyntämään ne käyttöönsä. Lehtivihreää muodostuu myös versotuksen aikana, joka on kehollemme kuin ihmeaine sekä toimii ikäänkuin terveytemme urheana turvajoukkona.

herneen verso, versotus, versottaminen

Olen huomannut kuinka versotus tuo kotiini uutta elinvoimaa ja harmoniaa, samalla maadoittaen minut tähän hetkeen ja opettaen kärsivällisyyttä. Hoivaa siis mielelle kuin kehollekin!

Kevät on kasvun, luovuuden ja uuden muotoutumisen aikaa, jolloin versotus tukee loistavasti näitä teemoja. Lue edellisestä kirjoituksestani lisää kevään sanomasta, sen teemoista ja siitä kuinka tämä vaikuttaa hyvinvointiimme ⇒ Luova energia valtaa kevään

herneen verso, versotus, versottaminen

Voit versottaa monenlaisia siemeniä ja luoda niistä mielenkiintoisia versosalaatteja. Versotettavien jo klassikoksi muodostuneita herneitä, voit versottaa ihan ruokakaupassa myytävistä herneistä. Itse olen ihastunut juurikin herneen versoihin, joista saan usein kaksi satoa, kun jätän alimman lehden leikkaamatta.

Vinkki!

Tee lasten kanssa versotusalustat jokaiselle ja opeta heillekkin kasvun ihmettä ja iloa!

Kokeile versottaa esimerkiksi kuorellisia auringonkukansiemeniä, vihanneskrassia, parsakaalia, lehtikaalia, retiisiä, punajuurta, basilikaa, sinapinsiemeniä, fenkolia tai vaikkapa valkosipulinkynsiä.

Tarvitset:

laakea astia

kylvömultaa 1-2 cm astian pohjalle

puhtaita siemeniä, mielellään luomulaatuisia

muovikelmua tai sopiva kansi, josta kuitenkin pääsee ilma kiertämään.

sumutinpullo

Versoilun vaiheet:

  1. Liota siemenet/herneet yön yli runsaassa vedessä. Ihan pienimpiä en ole välttämättä liottanut, huuhdellut vain ennen multaan laittoa.
  2. Huuhtele liotetut siemenet tiheässä lävikössä ja poista huononnäköiset yksilöt.
  3. Laita astian pohjalle 1-2 cm multaa, sumuta multa kosteaksi. Varo kuitenkin kostuttamasta liian märäksi.
  4. Asettele siemenet mullan päälle ja peitä halutessasi ohuesti mullalla. (Tämä voi vauhdittaa itämistä.)
  5. Peitä astia muovikelmulla, johon on pistelty esim. nuppineulalla reikiä tai sopivalla kannella/lautasella, joka peittää, mutta päästää hieman ilman kiertämään.
  6. Aseta versotusastia pimeään ja lämpimään (20-24 astetta) itämään. Esimerkiksi tiskikaappiin.
  7. Kun siemenet ovat itäneet pari senttisiksi, poista kansi ja aseta astia valoisan ikkunan eteen jatkamaan kasvua. Versot kaipaavat valoa kasvaakseen ja jotta niihin syntyisi terveydelle hyvin edullista lehtivihreää. Muista pitää multa kosteana käyttämällä sumutinpulloa.
  8. Versotusaika on viikosta kahteen. Leikkaa satoa 5-10 cm korkuisina, huuhtele ja nauti tuoreeltaan. Leikatut versot säilyvät jääkaapissa myös muutaman päivän.

Iloisia ja kasvun ihmeen täyttämiä onnen hetkiä Sinulle! 

 

Ilolla ja Valolla,

Iida

Vastaa