Luonnonkasvit kehon ulkoiseen itsehoitoon

Kesä on kulta-aikaa luonnon monipuolisesta aarreaitasta nauttivalle ja itseään luonnonmukaisesti hoitavalle kesäihmiselle.

Luontoäiti tarjoilee kesäisin huiman määrän erilaisia yrttejä, lehtiä, kukkia, marjoja sekä juuria meidän hyvinvointimme hyödynnettäväksi, ja niiden käyttö ei rajoitu pelkästään salaatteihin tai teehen vaan ehdottomasti myös kehomme ulkoiseen käyttöön. Tässä kirjoituksessa esittelen sinulle muutamia erittäin yksinkertaisia ohjeita, kuinka hyödyntää pihoille rehottavat luonnonkasvit kehon ulkoisessa ihon- ja hiustenhoidossa. Kokeile, opi, ihastu!

metsä, kesä, sininen taivas

Aurinko hellii ja hyväilee lämmöllään auringossa paljastelevaa ihoa, samanaikaisesti se kuitenkin myös kuivattaa ja voi aiheuttaa auringonpolttamaa, jos ei huolehdi riittävästä ihon suojaamisesta. Kesäiho kaipaa erityisesti kosteutusta, viilennystä ja monesti myös rauhoittamista varsinkin auringonpolttamiin ja ihoärtymiin. Monet luonnonkasvit voivat tuoda helppoa helpotusta näihin ongelmiin.

Helli itseäsi myös kesällä ja anna itsellesi kaikki se huomio ja rakkaus, joka saa sinut loistamaan. Näin myös loistat valoasi muidenkin elämään ja luot elämästäsi aidosti runsaamman!

Vesiheinää iholle

Vesiheinä tai toiselta nimeltään pihatähtimö on monen pihalla ja kukkapenkeissä rehottava kasvi, jolla on paljon ihoa hoitavia ominaisuuksia. Se on kosteuttava ja monenlaisia ihoärsytyksiä ja kutinaa tyynnyttävä sekä hoitava. Joten seuraavan kerran, kun kitket kukkapenkkiä, älä heitä vesiheinää menemään vaan hiero kitkennän päätteeksi vesiheinää käsiisi ja näin hoidat samalla mahdollisia kitkennän tuomia ihoärsytyksiä ja hankaumia.

vesiheinä, pihatähtimö, ihonhoito, luonnonkasvit, yrttinaamio

Ota nippu vesiheinää yhtä kämmentä kohden. Ala pyörittämään ja hiertämään vesiheinää käsiesi välissä niin, että se alkaa irrottaa solunestettä (tähän menee alle minuutti). Hiero sitten tällä kostealla vesiheinänipulla käsiesi ylä- ja alapuolet sekä totta kai sormet ja kynsinauhojen alueet. Jatka tätä niin kauan kuin itsestäsi hyvältä tuntuu. Tämän jälkeen en yleensä heti huuhdo käsiäni vaan annan vesiheinän hoitavuuden vaikuttaa vielä käsieni iholla. Myöhemmin voit vielä rasvata kätesi, jos ne tuntuvat kuivilta.

Loihdi helposti vesiheinästä kasvoillesi turvotusta laskeva ja samalla ihoa rauhoittava että virkistävä naamio! Tämä tapahtuu niinkin helposti kuin huuhtomalla ensin kerätty vesiheinä, jonka jälkeen silppua ja hiero kasvi käsin kulhossa kiinteämmäksi massaksi, jonka soluneste on tullut esiin. Pistä sitten pitkäksesi ja asettele massa silmillesi sekä kasvoillesi. Jo 10-15 minuutin rentoutushetki vesiheinänaamion alla virkistää ja laskee turvotusta kasvoiltasi. Se poistaa tummia silmänalusia sekä silmäpusseja, ja halutessasi voit tehdä siitä myös pelkästään silmähauteet.

Voit myös yhdistää vesiheinä silppua kotitekoiseen kasvokuorintaan. Julkaisin talvella pari kotitekoista kasvokuorintaohjetta, joista voit kokeilemalla ja muokkaamalla tehdä yrttisen kesäkuorinnan!

Nokkoshuuhde hiuksille

Yhtä lailla kuin vesiheinä, niin nokkonenkin on melkein jokaisen pihan kesäinen vierailija. Nokkosta hyödynnät helposti viimeisenä huuhteluvetenä hiuksille, jotka nauttivat sen hiuspohjaa hoitavista ominaisuuksista. Nokkonen ravitsee hiusjuuria sekä parantaa päänahan verenkiertoa, ja edistää näin hiusten kasvua. Se myös ehkäisee hiuspohjan kuivumista, rasvoittumista sekä hilseen muodostumista. Huomio, että vaalea hiusväri saattaa tummentua nokkoshuuhteesta. Tällä ohjeella tulee yhteen pesukertaan huuhteluvesi.

luonnonkasvit, nokkonen, nokkoshuuhde, hiustenhoito, itsehoitoon

Kerää nokkosen lehtiä noin ½ dl verran. Tämän jälkeen kiehauta litra vettä ja kaada nokkosten päälle hautumaan 10 minuutin ajaksi. Haudutuksen jälkeen siivilöi huuhde ja jäähdytä viileämmäksi ennen käyttöä. Voit myös tehdä hieman isomman määrän jääkaappiin valmiiksi muille perheenjäsenille tai seuraavalle pesukerralle. Suosittelen kuitenkin käyttämään valmiin huuhteen muutaman päivän sisällä.

! Älä kerää koskaan nokkosta kompostien tai navettojen viereltä sillä nokkonen kerää itseensä nitraattia.

Ihonhoitokääre piharatamosta

Ratamo on varmasti monelle tuttu kasvi kesäisenä iholaastarina auringonpolttamaan tai pörriäisen pistokseen. Ratamon sisältämät ainesosat rauhoittavat ja hoitavat monenlaisia ihon vaivoja kuten kutinaa, hiertymiä, rakkoja, pieniä haavoja, pörriäisten pistoksia sekä auringonpolttamaa. Voit tehdä ratamosta ihoa hoitavan kääreen tai käyttää suoraan sellaisenaan hierrettynä iholle laastarin tapaan.

luonnonkasvit, ratamo, ihonhoitokääre, ihonhoito, itsehoitoon

Käärettä varten kerää nippu piharatamon lehtiä (määrään vaikuttaa hoitoalueen koko). Pyörittele ja hiosta lehtiä kämmeniesi välissä niin, että ne alkavat tummua ja kostua. Tämän jälkeen aukaise lehdet suoremmiksi sekä asettele ne halutulle ihon alueelle, jonka jälkeen peitä alue tuorekelmulla ja/tai esimerkiksi kostealla pyyhkeellä napakaksi pakkaukseksi. Kääre kannattaa antaa olla paikoillaan noin ½ – 2 tuntia.

Mesiangervo – Poimulehti jalkakylpy

Tämä jalkakylpy sopii erityisesti virkistämään jalkoja, poistamaan turvotusta sekä helpottamaan jalkojen pakotusta. Näistä molemmat kasvit lievittävät kipuja sekä lihasjännityksiä, ja erityisesti poimulehti puhdistaa ja pehmentää ihoa. Voit käyttää jalkakylpyyn puolet ja puolet näitä kasveja, tai pelkästään toista.

! Mesiangervo on voimakastuoksuinen kasvi ja liian suurina määrinä se voi aiheuttaa pahoinvointia ja huimausta. Huomio mesiangervon käytössä, että se ei sovi aspiriiniallergisille, munuaisvaivoissa sekä en suosittele sitä, jos sinulla on verenpaine- tai verenohennuslääkitys tai olet raskaana.

luonnonkasvit, mesiangervo, yrttikylpy, itsehoitoon

Kerää noin puoli litraa tuoreita kasveja yhtä jalkakylpyä varten. Mesiangervosta voit kerätä lehtiä sekä enemmän tehoaineita sisältäviä kukintoja. Poimulehdestä voit käyttää koko kasvia. Laita kerätyt kasvit jalkakylpyvadin pohjalle, jonka päälle kaadat ½ – 2 litraa kiehuvaa tai kuumaa vettä (ainakin +65 asteista). Hauduta yrttejä kuumassa vedessä noin 10 – 15 min, halutessasi siivilöi seos (itse nautin erityisesti, kun saan upottaa jalat veteen lehtien sekaan) ja lisää vatiin haaleampaa vettä niin, että vesi ulottuu nilkkoihin asti. Tunnustele itse mikä lämpötila kylpyvedelle on sinulle mieluisin ja tuntuu hyvältä kehossasi.

Nautiskele tästä virkistävästä yrttikylvystä noin 15 minuuttia ja siemaile samalla esimerkiksi kehoa virkistävää vettä, johon lisäät hiukan tuoretta sitruunaa puristettuna.

jalkakylpy, luonnonkasvit, yrttikylpy, mesiangervo, poimulehti

Toivotan sinulle mitä ihanimpia hemmotteluhetkiä luonnonkasvien parissa! 

Ilolla ja Valolla,

Iida

Vastaa