Autuus löytyy uunipuurosta

Viikonlopun ihanuutta!

On sunnuntai ja kuluneen viikon päätös päivä. Tuntuu kuin aivan omanlaisensa rauha ja seesteisyys olisi laskeutunut kotiin ja itseasissa näyttää vallitsevan koko päivän kulussa. Sunnuntaina otetaan perinteisesti ihan iisisti, palaudutaan viikon touhuista ja tapahtumista sekä kerätään voimia tuleviin koitoksiin. Lataudutaan ja vedetään oikein kunnolla lonkkaa (on siinäkin sanonta). Tänä sunnuntaina päätin helliä kehoani pitkään haudutetulla uunipuurolla, joka tuo kehoon lämpöä ja vahvistaa elinvoimaa.

Uunipuuroa on aivan älyttömän helppo tehdä ja mikäpä olisikaan sen ihanampi tapa päättää viikko! Jo sen uunista leijuva huumaava tuoksu saa mielen rauhoittumaan ja veden nousemaan kielelle.

Kaura uunipuuro ja mustikoita

Yleensä valmistan uunipuuroni kaurahelmistä, mutta sopivat siihen yhtä hyvin tattari- tai ohrasuurimotkin.

Kaura  on ominaisuuksiltaan lämmittävä ja uunissa pitkään haudutettuna tämä ominaisuus vielä entisestään tehostuu. Talven ulkoisen kylmyyden koetellessa, meidän olisi tärkeä syödä lämmittäviä sekä fyysisesti lämpimiä ruokia, jotta pysymme terveinä ja elinvoimaisina. Kauralla on tasapainottavia vaikutuksia hermoston toimintaan sekä se sisältää runsaasti B-vitamiineja, jotka ovat erityisen tärkeitä stressin kuluttamina aikoina. Kaura onkin melkoinen ihmevilja, jolla on paljon erilaisia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia mm. se laskee kolesterolia ja pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, auttaa diabeetikkoja, lisää vastustuskykyä, voi olla apuna allergioiden ja atooppisen ihottuman hoidossa sekä ehkäisyssä paksusuolensyöpään. Tämän lisäksi kaura on hyvin vatsaystävällistä ja onkin suuren kuitupitoisuutensa vuoksi mainio apu ummetuksen hoidossa.

Seuraavassa on perusohje uunipuuron tekemiseen. Voit mieltymyksesi mukaan vaihdella myös käytettävää maitoa esimerkiksi makeuttamattomaan pähkinäjuomaan, josta saa puuroon omanlaisensa makuhäivähdyksen. Itse käytän useimmiten luomu täysmaitoa ja silloin en lisää puuroon ollenkaan voita. Muussa tapauksessa lisään aina joukkoon nokareen voita.

Lämmittävä ja lempeä uunipuuro

2-3 annosta

1,5 dl kaurahelmiä

5 dl maitoa tai mieleistäsi kasvipohjaista juomaa

vajaa 1 tl merisuolaa

voita

1. Voitele uunivuoka ja mittaa kaurahelmet vuokaan. Jos käytät kasvi- tai rasvattomia maitoja, niin jätä vuoan pohjalle nokare voita.

2. Sekoita merisuola valitsemaasi nesteeseen ja kaada sitten neste vuokaan kaurahelmien päälle. Sekoita hieman ja peitä kannella tai foliolla.

3. Hauduta puuroa 150 asteisessa uunissa 2 tuntia, jonka jälkeen anna hautua jälkilämmössä vielä tunti.

Tällä ohjeella uunipuurosta tulee suhteellisen kiinteää eikä niinkään valuvaa puuroa. Ole rohkea ja muokkaa ohjetta mieltymyksesi mukaan vähentäen esimerkiksi haudutusaikaa tai kauran määrää.

Kokeile, innostu ja ennen kaikkea nautiskele! ♥

Uunipuuro ja mustikoita

Lempein terkuin,

Iida

Vastaa